onsdag 30 november 2011

Vad händer egentligen med Villeroy & Boch, massiv aktieutdelning

Det gamla Värmdöföretaget Villeroy & Boch, Gustavsberg AB har sagt att man kommer att bibehålla verksamheten i Gustavsberg. Man ska bygga en ny fabrik och sälja marken där den nuvarande fabriken ligger. Att bygga en ny fabrik kostar stora pengar. Vi talar sannolikt om mellan 300-400 miljoner kronor.
För att kunna finansiera en sådan utbyggnad krävs egna pengar. Sannolikt behöver bolaget minst 100 miljoner kronor i eget kapital.

När man läser årsredovisningen för 2010 blir man lite undranden. Det kan tyckas lite märkligt att de svenska bolaget lämnade en aktieutdelnng på 128,9 miljoner kronor till det tyska moderbolaget. Bolaget har nu kraftigt reducerat det egna kapitalet från 153,94 miljoner till 39,7 miljoner. Dessutom har man disponerat 30 miljoner kronor av de obeskattade reserverna och skapat vinst genom detta. Totalt har man minskat det egna kapitalet med cirka 150 miljoner kronor under 2010. Soliditeten har genom detta minskat drastiskt, från 41% till 15%.

Bolaget Villeroy & Boch har problem med lönsamheten. Till detta kommer att man har missbrukat sin konkurrenssituation och har fått böter av EU kommissionen på 71 miljoner €, länk. Detta ska jämföras med börsvärdet på bolaget som är cirka 86 miljoner €.

Det finns just nu fler frågor än svar.

Hur tänker egentligen Villeroy & Boch?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar